Gouden tips voor een veilige en leuke zandbak

De klassieke zandbak blijft nog steeds een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op jonge kinderen. Het zorgt voor urenlang ouderwets speelplezier. Maar met wat hou je best rekening om het spelen leuk, veilig en zorgeloos te houden?

PLAATS

Plaats je zandbak op een rustige plek in de tuin maar wel zodanig dat je de spelende kinderen vanuit het huis of terras in het oog kan houden. Een plek dat zowel ruim zon als schaduw krijgt doorheen de dag verdient de voorkeur. Hierdoor kunnen kinderen ook tijdens zonnige zomerse dagen in het zand spelen zonder gevaar op zonnebrand.

Een donkere en vochtige plaats moet je zeker vermijden want het speelzand kan dan niet drogen na regen en dat werkt schimmelvorming in de hand Grote struiken en bomen in de onmiddellijke nabijheid zorgen voor voortdurend bladafval in het zand en dus extra rakelwerk!


Bedenk ook al wat je met de zandbak zal doen wanneer je kinderen opgroeien en niet langer in die grote zandbak geïnteresseerd zijn. De ombouw naar een moestuinbak, plantenbak, kruidenbak of bloemenbak ligt dan voor de hand. Dat verloopt natuurlijk makkelijker met een houten zandbak dat niet geschroefd, genageld of gelijmd werd.

Grote zandbak hout.
Zelf zandbak maken? Makkelijk met een houten zandbak bouwpakket.

TYPE EN AFMETINGEN

De grootte van je zandbak stem je af op de beschikbare ruimte en het aantal kinderen die er in zullen spelen. De meeste zandbakken uit de winkel bieden een eerder beperkte speelruimte aan van hooguit 1 m². Denk aan de schelp zandbak of de heel goedkope, chemisch germpregneerde zandbak die je zowat overal kan kopen. Een te beperkte speelruimte gaat snel vervelen of zorgt voor veelvuldig zand morsen uit de zandbak. Zeker met meerdere kinderen in de zandbak.

Kies je houten zandbak zorgvuldig. Vermijd de goedkope, groene (of bruine) chemisch geïmpregneerde zandbak gemaakt van weinig kwaliteitsvol hout. Dat leidt maar al te vaak tot verwondingen door splinters en loszittende scherpe spijkers. De chemicaliën gebruikt om het goedkope zandbak hout te verduurzamen kunnen in het speelzand uitspoelen en uiteindelijk in aanraking komen met je kinderen. Daar mag ik niet aan denken.

Treinbielzen gebruiken om een zandbak af te boorden raad ik ten stelligste af. Deze zijn doordrongen van creosotine. Een stof die het hout beschermd tegen rot en parasieten. Maar in contact met de huid is het kankerverwekkend!

ZELF ZANDBAK MAKEN

Ultrasnel een extra grote zandbak maken met een modulair  en uitbreidbaar bouwpakket
Ultrasnel een extra grote zandbak maken met een modulair en uitbreidbaar bouwpakket
De handen uit de mouwen steken en zelf een grote zandbak precies op maat van je kinderen maken kan een goede oplossing zijn.

Ben je echter niet zo handig of heb je gewoon geen zin om enkele uren te spenderen aan het in elkaar knutselen van een houten zandbak, dan biedt een houten zandbak bouwpakket zoals in het filmpje hierboven een oplossing. In maar een paar minuutjes tijd realiseer je die zandbak voor jouw tuin precies zoals jij het wil.

De hoogte van je zandbak hoeft geen beperking te zijn voor de zandspeeldiepte. Tenminste als je zandbak geen vaste bodem heeft. Plaats je zandbak op een zachte ondergrond. Dan kan je de bodem onderaan de zandbak verder uitgraven om extra speeldiepte te bekomen.

!!Begrens de speeldiepte evenwel op maximaal 50 cm om verstikkingsgevaar in uitgegraven tunnels te voorkomen.

Zie je uitgraven niet zitten of kan je niet anders dan je zandbak op een harde ondergrond plaatsen, dan biedt een modulaire zandbak uit een zelfbouwpakket ook hier uitkomst. Het volstaat dan om een extra laag modulaire balken toe te voegen om extra speeldiepte te creëren.

ZANDBAK ZAND

Goed speelzand bevat alleen maar fijne bestanddelen. Korrelgroottes tot 2 mm zijn prima. Ideaal vul je je zandbak met gereinigd rivieren- of duinenzand. Wit zand kan ook nog maar heeft als nadeel dat het bouwen van zandkastelen of tunnels zo goed als onmogelijk worden. Vermijd zeker volgende producten:
  • Metselzand (te scherp)
  • Gemalen kalksteen
  • Gemalen marmer
  • Alle ander producten die veel stof veroorzaken
Scheid het speelzand van je tuingrond met een kwalitatieve gronddoek om vermenging te voorkomem. Op een terras zorgt het gronddoek ervoor dat speelzand in de zandbak blijft en niet kan uitspoelen. Een gronddoek laat overtollig regenwater vlot afvoeren. Bij een zandbak met bodem kan dat al gauw een probleem vormen. Plastiek op de bodem van je zandbak leggen is al helemaal uit den boze.

AFDEKZEIL ZANDBAK

Niet alleen kinderen houden van speelzand. Dieren ook. Katten in het bijzonder verwarren een zandbak al wel eens met een kattenbak. Daarom is het aanbevolen om je zandbak af te dekken met bijvoorbeeld een afdekzeil wanneer er niet gespeeld wordt. 

Een houten zandbak deksel is hiervoor niet erg geschikt wegens zwaar en onhandig om te verwijderen en op te bergen. Een fijnmazig zandbak net of een waterdicht zeil zijn bij uitstek geschikt. Ze zijn licht en erg snel aan te brengen, te verwijderen en op te bergen.


Net voor zandbak
Net voor zandbak | Houdt de meeste dieren tegen en voorkomt eveneens verontreiniging door bladeren enz. Hierdoor zal je minder snel het zand moeten zuiveren of vervangen.

Nadeel is dat het speelzand gedurende een plensbui nat kan worden en dus even moet drogen alvorens er verder kan gespeeld worden.


Waterdicht afdekzeil zandbak
Waterdicht afdekzeil zandbak | Net zoals een net houdt ook een afdekzeil dieren en tuinafval tegen. Bovendien blijft het zand droog tijdens een fikse bui waardoor er meteen na de regenpauze verder gespeeld kan worden. Minpunt is dat door een waterdichte afdekking de natuurlijke reiniging van het zand vermindert. Plaats een opblaasbare bal of een zandtafel in het midden onderaan een waterdicht afdekzeil. Hierdoor wordt regen vlot afgevoerd en is er voldoende luchtcirculatie.


ONDERHOUD

Het zand in je kinder zandbak heeft een zelfreinigende werking onder invloed van weer en wind. Indien je je zandbak gedurende langere periode afdekt met een waterdicht zeil, zorg er dan voor dat er nog steeds voldoende luchtcirculatie is om schimmelvorming te voorkomen.

Sta nooit toe dat je kinderen met huisdieren in het zand spelen. Huisdieren vertrouwd maken met de zandbak zorgt er geheid voor dat ze de zandbak zullen gaan gebruiken voor andere doeleinden dan spelen alleen. Inspecteer regelmatig je zandbak op honden- en kattenpoep. Schep eventuele verontreinigingen ruim uit. Rakel met een hark regelmatig het speelzand. Verwijder tuinafval en andere verontreinigingen.

Heb je zelf enkele nuttige of leuke zandbaktips? Laat het hieronder gerust weten.

Reacties